Bolt Wikipedia

Foto: Wikipedia

Usain Bolt er aldri tatt i doping, men jeg finner ikke noen god grunn til å tro at at han ikke har vært dopet heller.

Det er duket for finale i 100m sprint for menn, friidrettens Formel-1.

For meg er doping i idretten viktig medisinsk og filosofisk fordi det viser hvordan mitt fag (medisin) er i front og nødvendig når det gjelder det å drive med menneskeforbedring, snarere enn å hjelpe syke. Det er et viktig tema som på mange måter symboliserer noe videre i samfunnet, hvordan medisinen muliggjør det umenneskelige og gjør normalitet – eller det suboptimale – til noe som ikke er godt nok. I stedet for å være et speilbilde av det potensielt beste i oss, er idretten blitt stedet der respekten for det normale mennesket gradvis brytes ned.


For å gå litt tilbake… Husker du Ben Johnson? Han var alles favoritt i 1988 da han løp inn til 9.79 (da en helt utrolig tid) på 100m i OL i Seoul. Videoen er verdt å mimre over. Jeg husker jeg satt opp på ublu tider av døgnet for å få med meg dette (var sportsidiot som gutt). Se her.

Johnson (CAN) knuste de andre konkurrentene, inkludert Carl Lewis (USA) som hadde dominert sporten det tiåret. Se hvordan han tar ene hånden i været, som Usain Bolt, den andre mannen som har løpt over målstreken med hånden hevet på den måten. Overlegent, uanstrengt.

Johnson var dopet på heltid av proffe dopere. Dvs. leger som har gått til menneskeforbedringen.

Menneskekroppen har ikke forandret seg siden 1988. Man må regne med at Usain Bolt er et ekstremt talent. Men det må man regne med at de andre som har løpt i nærheten av like fort er også. Kan noen fortelle meg hvilken teknikk som har utviklet seg, hvilken treningsform, som skal tilsi at noen kan løpe vesentlig fortere enn Johnson – og være ren? Hva er det som er Usain Bolt´s Boklöv-stil (jmf den svenske skihopperen Jan Boklöv som oppfant V-stilen)? En vanlig forklaring er at Bolt har lengre ben og lengre steg enn de andre. Til det må man i utgangspunktet si: Ja, det er enkel mekanikk at hvis man klarer å stokke lengre ben like fort som de med kortere ben så går det fortere. Men det er en grunn til at den klassiske er 100-meter-løperen ikke er så veldig høy. Det er en grunn til at lange basketspillere på 2 meter ikke stiller i sprint-finale til vanlig. Grunnen er at det krever mye kraft å drive lange ben så fort. Spørsmålet blir igjen: Hva gir den kraften hos Bolt?

Under finner du er en liste over de 10 raskeste personene noensinne: På toppen troner Usain Bolt. Han har løpt TO TIENDELER (altså veldig mye fortere i denne sammenhengen) enn Johnson. Han løp på 9.58 i Berlin 2009 (siden ikke så bra). Han har også verdens nest raskeste tid, 9.63 sekunder.

Så følger en liste der ALLE er tatt i doping (eller i det nest siste tilfellet under sterk mistanke).

– 1. Usain Bolt (JAM) – aldri tatt.

– 2. Tyson Gay (USA) – 9.69 (2009) – Tatt i doping i 2013

– 3. Yohan Blake (JAM)- 9.69 (2012). Tatt for doping 2009, sammen med to andre jamaicanere

– 4. Asafa Powell (JAM) 9.72 (2008) – Tatt for doping 2013

– 5. Justin Gatlin (USA) 9.74 (2015) – Tatt for doping 2006

– 6. Nesta Carter (JAM) – 9.78 (2010) – Tatt for doping

– 7. Tim Montgomery (USA)  – 9.78 (2002) – Tatt for doping 2005

– 8. Ben Johnson (CAN) – 9.79 (1988) – Tatt for doping 1988.

– 9. Maurice Greene (USA) – 9.79 (2001) – IKKE TATT, men koblet til doping i rapport

– 10. Steve Mullings (JAM) 9.80 (2011) – Tatt for doping, utestengt på livstid.
Til opplysning: Carl Lewis (USA), som altså var verdens beste før Ben Johnson har bestetid 9.86 (satt i 1991). Han innrømmet bruk av ulovlige stoffer i 1988 (løp på 9.92 sek. den gang). Linford Christie (UK) som løp på 9.97 og tok tredjeplassen etter Johnson og Lewis i 1988 ble også senere tatt i doping. Men la oss nå si at Carl Lewis var ren da han løp på 9.86. Hvorfor skal jeg tro på at man kan løpe tre tiendedeler fortere enn dette uten å dope seg? For å gjenta: Tre tiendedeler er en evighet. Det er fullstendig parkering i denne sporten. På slutten av løpet løper de over 10 meter pr. sek. Tre tiendedeler er over tre meter.

Det er flere andre som har skrevet om dette, f eks. om hvordan dopingreglene kan omgås. Du finner lenker til noen av de sakene under. Det har vært påpekt at Bolt har vært i kontakt med Angel Heredia, en kjemiker som var tilknyttet laboratoriet til Victor Conte som sto for BALCO-skandalen, en kjempe-skandale hva doping angår som omfattet andre som har løp nesten like fort som Bolt.

Bolt kommer heller ikke fra et land som har en god dopingkultur. Jamaica er på nivå med Finland i langrenn.  Powell, Carter, Blake, Mullings på listen er blant annet tatt. Yohan Blake, har vært Bolt´ nære treningspartner. Det internasjonale dopingbyrået WADA har
kritisert det jamaikanske friidrettsforbundet for lause rutiner.

Carl Lewis sa forøvrig  i et intervju med Sunday Times for et par år siden:
“When people ask me about Bolt, I say he could be the greatest athlete of all time. But for someone to run 10.03 one year and 9.69 the next, if you don’t question that in a sport that has the reputation it has right now, you’re a fool. Period.”  Lewis snakket da om en ganske
oppsiktsvekkende forbedring fra 2007 til 2008.

For å sette det i perspektiv sa doping-kjemikeren Heredia til Der Spiegel i 2008 at ingen av de som stilte på startstreken i Beijing ville være rene. Han sa: «the winner will not be clean. Not even any of the contestants will be clean. There is no doubt about it; the difference between 10.0 and 9.7 seconds is the drugs.» Til New York Times har han forsvart doping som nødvendig for at «hans» utøvere skulle holde tritt med andre utøvere som dopet seg eller hadde naturlig høyere hormonnivåer: “If you’re at the highest levels, you’ve got to do this to be competitive”.

Og angående argumentet om at Bolt er så mye mer talentfull eller genetisk begavet, sier Heredia: “All these people are talented. The thing is they needed an extra boost. It’s a difference between running 10 flat all year, or 9.8 four times a year when you had to”.

Bolt har altså løpt på 9.58, en tid som ville fått Ben Johnson i 1988 eller en person som løper på 9.8 til å se sirup ut.

Usain Bolt er ikke tatt. Men altså: Kan noen – kanskje noen fagpersoner i idretten, noen muskelfysiologer, genetikere eller lignende – gi oss en fysiologisk eller treningsteknisk forklaring som gir grunn til å tro på at han ikke skal ha dopet seg?

Meningen med denne saken er egentlig ikke å sverte Bolt, men å påpeke at det ikke lenger er noen grunn til å tro på friidretten (i alle fall sprint). Det er ikke noen grunn til å ha tillit til de beste utøverne lenger. Den har fullstendig mistet sin legitimitet som ledestjerne for alt annet enn veien inn i det medisinske «forbedringssamfunnet».

Med mindre noen kan forklare. Inntil jeg har fått en god forklaring, så finner jeg ingen grunn til å sette meg foran skjermen som i 1988. Men det ser ut til at mange vil benke seg som før, journalistene hyper som før. Sakte mister vi av syne hva idretten skulle være; gradvis mister vi respekten og forkjærligheten for mennesket uten dop, uten medisinsk enhancement.

 

KILDER:
http://www.dailystar.co.uk/sport/other-sports/326607/The-drugs-history-of-the-10-fastest-100m-runners-of-all-time

https://web.archive.org/web/20150905165210/http://www.muscleweek.com/is-usain-bolt-on-steroids

http://chicago.cbslocal.com/2012/08/12/bernstein-usain-bolt-is-probably-doping-and-you-know-it/#.UClccoVqi68.twitter

http://www.nytimes.com/2008/04/13/sports/13doping.html?_r=0

http://www.news-herald.com/article/HR/20120815/NEWS/308159944

http://sporton.sportsblog.com/posts/1178816/is_usain_bolt_clean_.html

http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/athletics/2826070/Carl-Lewis-questions-Usain-Bolts-record-setting-performances.html

Reklame