De som sliter med øresus går ofte inn i en ond sirkel der lydene stadig oppfattes som sterkere, noe som gir sterkere irritasjon og fokus som igjen gir sterkere lydopplevelse.

screen-shot-2017-02-20-at-21-09-34

Denne artikkelen ble første gang publisert i Dagsavisen 28. november 2004 (under tittelen «Øresus beste medisin mot øresus»), men er like aktuell i dag. Klikk på bildet og last ned.

Av Henrik Vogt

Det suser og det piper, og jo mer du irriterer deg, jo verre blir det. Du forsøker å skåne ørene for lyd, du oppsøker stillhet og de eneste lydene du hører er ulydene inne i hodet. Slik er hverdagen for tusener av nordmenn som rammes av øresus hvert år. Spesialister på øresus har ett krystallklart råd: Gjør det motsatte. Unngå stillhet.

Behandler med lyd

Lege og tinnitusspesialist Atle Rønning Arnesen har lenge brukt lyd som det viktigste virkemiddelet for å behandle øresus. Metoden han har tatt i bruk kalles tinnitus retraining therapy (TRT), og anerkjennes i dag av de fleste spesialister som den beste behandlingen mot øresus. Likevel er den lite kjent.

Rønning Arnesen forteller sine pasienter at stillhet i lenestolen er øresusets beste venn.

screen-shot-2017-02-20-at-21-13-50– Tragedien er at folk som er glade i lyd isolerer seg helt i stillhet. Det er stillheten som gjør at de legger merke til øresuset, og dermed får de et svært helseproblem. Folk oppfatter tinnitus som noe grusomt, men det er bare et lydsignal til hjernen på lik linje med lyd utenfra. Hvis man omgir seg med lyd utenfra fra man står opp, vil under-bevisstheten oppfatte den som mer interessant enn øresuset. Følelsen av tinnitus blir dempet og kan til slutt bli helt borte, forklarer han.

Tar livet sitt

De som sliter med øresus går ofte inn i en ond sirkel der lydene stadig oppfattes som sterkere, noe som gir sterkere irritasjon og fokus som igjen gir sterkere lydopplevelse. Få vet hvor dypt sirkelen kan ta folk bedre enn Inger Bredland. Hun leder tinnitusutvalget i Hørselhemmedes landsforbund.

– Jeg har hørt om flere som har tatt livet av seg på grunn av øresus, og jeg har snakket flere fra selvmord. Jeg tror mørketallene er store her, sier hun.

Ventelistene er i dag på flere måneder og opptil to år på de få behandlingstilbudene som finnes for folk med øresus. Lege og tinnitusekspert Ole Petter Tungland mener mye lidelse kunne vært unngått med bedre informasjon til folk.

– De fleste kan takle øresuset på egen hånd, bare de får informasjon om at øresus ikke er alvorlig og hva de kan gjøre. Problemet for mange er at de får høre av leger at tinnitus skyldes en skade på det indre øret, og at det ikke kan gjøres noe. Dette har de fleste leger lært, og det er i all hovedsak feil. Det er ikke lyden som er problemet, det er opplevelsen av lyden. Tinnitus som lidelse er en lært tilstand som også kan avlæres eller glemmes, sier han.

– Ikke tro du ikke kan bli bra!

Stian Holen (26) var 100 prosent ufør på grunn av øresus, men nå har han friskmeldt seg selv.

Han var glad i lyd. Musikk hadde alltid vært en viktig del av livsgnisten for Stian Holen.

Ble livredd

Han hadde et mektig stereoanlegg, han var DJ i flere år på diskoteker, og platesamlingen hadde han bygd opp over lang tid. Øresus fikk ham til å sky lyd som pesten. Først da han gjenoppdaget lyden som en venn ble han bra.

Problemene startet i september 2000.

– Jeg var på et houseparty med ekstremt høy lyd i Barcelona. På hotellet etterpå ville jeg slappe av med et bad, og den lyden jeg hørte da jeg tappet i badekaret, kommer jeg aldri til å glemme. Det hørtes akkurat ut som om jeg hadde hodet under vann. Da ble jeg livredd. Jeg tenkte at jeg hadde ødelagt ørene mine, og ble liggende og lytte den natten. Rumlelyden forsvant etter to timer, men om morgenen var bare øresuset igjen, sier han.

Hvis Stian Holen hadde visst det han vet i dag, hadde han ikke fokusert på dette suset. Men det gjorde han.

– Jo mer jeg lyttet, jo mer økte det i intensitet, sier han.

Sluttet å jobbe

Problemene økte. Han ble anspent og fikk stive skuldre. Han sov to timer om natten, resten gikk med til øresuslytting. Etter hvert ble det vondt å høre normale lyder.

– Jeg sa til meg selv at «lyd er farlig» så mange ganger at hjernen produserte smerte som skulle beskytte meg mot lyd. Selv klirringen når jeg tok ut av oppvaskmaskinen ble uutholdelig. Hverdagen ble fylt med negative tanker, særlig knyttet til sønnen min som er to år nå. Jeg kunne ikke ta ham med i svømmehallen på grunn av ropingen og ekkoet der. Følelsen av ikke å kunne ta vare på min egen sønn var forferdelig, sier han. Høsten for ett år siden nådde han bunnen, sluttet i jobben som selger og gikk over i yrkesrettet attføring.

Fikk rådscreen-shot-2017-02-20-at-21-15-41

Stian Holen sier det var tanken på at «dette skal vare livet ut» som holdt ham nede. Leger ga ham inntrykk av at en skade i øret ga ham et uopprettelig problem. Han isolerte seg i håpet om at ørene skulle bli litt bedre. Forklaringen som hjalp ham fikk han først av tinnitusekspert Ole Petter Tungland på et foredrag i februar i år.

– Jeg snakket i ti minutter med ham, og etter det forsvant overømfintligheten for lyd. Det var nesten som håndspåleggelse. Jeg husker et spørsmål jeg stilte: «Er det farlig for meg å sitte ved middagsbordet når 60 mennesker klirrer med kniv og gaffel?». Han svarte: «Nei!». Jeg tok ut øreproppene, og middagen gikk helt fint.

Brukte lydterapi

26-åringen fikk håpet tilbake og begynte med TRT, tinnitus retraining therapy.

– Jeg skaffet meg informasjon som ufarliggjorde og forklarte hva tinnitus er, jeg begynte å bruke lydberikelse for å få fokus vekk fra øresuset, og jeg brukte musikk for å slappe av. Dessuten fikk jeg hjelp av fysioterapeut til å få bort den kroppslige spenningen, sier han.

  1. august ringte han Aetat og sa han fungerte 100 prosent igjen.

– Nå har jeg friskmeldt meg helt. Jeg går på fest og blåser i høy lyd, og spiller musikk så det ljomer.


Twitter: @henrikvogt

Reklame